Omgeving

Op de luchtfoto ziet u de Mont Beuvray en het dorpje Le Rebout waar ons vakantiehuis staat. Ons huis is het enige huis dat een rood dak heeft, het staat haaks op de weg.

In de omgeving van de Mont Beuvray is veel te doen, hier alvast een aantal suggesties…

 

Bibracte

Vanuit het huis is lopen de kortste route naar Bibracte. Ga hiervoor links omhoog het dorpje uit. Neem het bospad ophoog, rechtdoor, het is ongeveer 20 minuten lopen naar het museum. Bibracte is de naam van een grote stad, verloren gegaan in de tijd. Het museum bestaat uit opgravingen en een tentoonstelling. Het museum vertelt u alles over de Eduens, de vroegere bewoners van de stad en dit gebied. Daterend van eeuwen voor de jaarteling. Het is een verrassend modern en educatief museum. Na het museum is het mogelijk om de opgravingen te bekijken. Dit is een stevige wandeling omhoog langs verschillende opgravingen. Er valt echt iets te zien. De opgravingen zijn actueel en er wordt ook daadwerkelijk opgegraven. Hoe hoger u komt, hoe mooier het uitzicht. Bovenop de berg is het uitzicht adembenemend, echt spectaculair. Bij helder weer is de Mont Blanc te zien die 250 kilometer verderop ligt. Bovenop de berg is geen restaurantje, neem daarom zelf iets lekkers mee om van te genieten bij het uitzicht. Een tip van de eigenaar; rechts van het uitzicht, een beetje in het bos, staat een kleine kapel uit de 11e eeuw. Mystiek is het juiste woord, zonde om het te missen. Loop dit pad verder af naar beneden en u komt nog langs meer mooie uitzichtpunten. Het is een andere route naar beneden maar de wandeling eindigt eveneens bij het museum. De opgravingen zijn gratis te bezoeken en tijdens de zomermaanden rijdt er een busje van het museum naar de top van de berg. www.bibracte.fr

Autun

Op 24 kilometer van het huis ligt de middeleeuwse stad Autun. Het heeft een groot plein in het hart van de stad. Op woensdag- en op vrijdagochtend is er markt op het plein en in de markthallen onder het stadhuis. De grote kathedraal van Autun ligt iets hoger dan het plein. Voor een bezoek aan de kathedraal volgt u de oude kleine straatjes omhoog. Er bevinden zich een aantal fijne restaurantjes aan de voet van de kathedraal. In frankrijk eet men in de middag warm en luncht men uitgebreid. In de avond kunt u vanaf 19.00 uur in de restaurantjes terecht. De winkels in Autun sluiten om 12.00 uur en gaan in de middag om 15.00 uur weer open.

Beaune

Op weg naar Beaune rijdt u door een uitgestrekt landschap van glooiende wijnvelden, afgewisseld met oude dorpjes. Het is een stukje van de befaamde Grand Cru route. De stad Beaune heeft een rijk en welvarend verleden. Er valt genoeg te ontdekken en te zien. Rondom het grote plein treft u heerlijke restaurantjes. Verder heeft Beaune een fijn centrum om te winkelen zonder de drukte van een grote stad. Voor de wijnliefhebbers onder ons is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de ondergrondse wijnkelders van Beaune, een aanrader. www.patriarche.com

Lac des Settons

Op een klein uurtje rijden van het vakantiehuis ligt het meer Lac des Settons. Een heerlijk meer om een dag te vertoeven, om te zwemmen, of om een beetje op een luchtbed te dobberen. Het is een vrij groot meer. U kunt met de auto een plekje zoeken aan het water. Neem hiervoor de route rechtsom het meer. Aan het meer grenzen bomen, er is dus altijd en schaduw en zon.

Abbaye de Fontenay

De Abbaye de Fontenay staat op de Unesco erfgoedlijst. Niet voor niets want het is prachtig. Het is een bijzondere abdij uit 1118. Een imposant complex van prachtige gebouwen met grote parkachtige tuinen eromheen. Een voorproefje kunt u vinden op www.abbayedefontenay.com

Vezelay en Avallon

Beide steden zijn een dagtocht waard. Zo schilderachtig en typisch frans. U wordt ondergedompeld in de geschiedenis. Overal kleine straatjes, leuke winkeltjes, fotogenieke pleinen en gebouwen. De kathedraal van Vezelay bijvoorbeeld is zonder meer magnifiek. De weg ernaartoe in het dorp brengt u langs oude straten en bezienswaardigheden. Ook Avallon neemt u mee naar het verleden. U kunt rustig uren dwalen door de mooie straten en langs mooie pleinen. Bijzondere winkeltjes ontdekken en lunchen onder de oude bomen aan een historisch plein.

Le Rebout

Le Rebout is een klein dorpje met twaalf huizen. Van oorsprong is het een nederzetting op weg van en naar de grote stad Bibracte. Hoofdstad van de Eduens. Julius Ceasar heeft er uiteindelijk voor gekozen om de stad Bibracte te verplaatsen naar een lager gelegen gebied. De stad Autun is hiervan het resultaat. Overal in het landschap rondom Le Rebout ziet u sporen van de Eduens. De waterbron in de tuin stamt uit dezelfde tijd. Tot diep in de jaren 70 van de vorige eeuw was dit de enige waterbron van het dorp. Aan de randen van het dorp bevinden zich nog twee boerenbedrijven. Een boer met koeien en een boer met geiten. Bij de geitenboer kunt u heerlijke geitenkaas kopen.